Logo Niemeijer Horeca
home

Bel ons direct op: 020 223 7537

Veilig betalen en bestellen

Messcherpe prijzen

Snelle levering

Wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Wijnbewaarkasten en wijnklimaatkasten

Het serveren van een wijn in het juiste glas op de juiste temperatuur zorgt voor de optimale smaakbeleving en een aanzienlijk grotere kans op een extra bestelling

Met een Liebherr wijnkast wordt wijn niet alleen op de juiste temperatuur bewaard, ook wordt de wijn beschermt tegen onaangename luchtjes en wordt voorkomen dat natuurkurken verschrompelen en de alcohol langzaam verdampt. Het Liebherr assortiment wijnkasten biedt zowel oplossingen voor lang bewaren van wijnen als wijnen die direct op de optimale drinktemperatuur worden uitgeserveerd.

De ideale bewaartemperatuur voor wijn

De ideale bewaartemperatuur voor alle wijnsoorten ligt tussen de +10 °C en +12 °C. Belangrijk is dat deze temperatuur zo constant mogelijk is, om de natuurlijke harmonie van diverse wijnsoorten te behouden.


Bij stijgende temperaturen zal de bewegingsenergie van de wijnmoleculen toenemen. Het rijpingsproces wordt versneld en de alcohol begint te verdampen. Daarom bevelen experts temperaturen aan tussen de +10°C en +12°C om wijn langdurig te bewaren. Omdat temperatuurschommelingen de kwaliteit aantasten en nadelig beïnvloeden is een constante temperatuur belangrijk. Ook de serveertemperatuur speelt een belangrijke rol voor de smaak van een goed glas wijn. Rode wijnen moeten warmer worden gedronken dan witte wijnen, omdat ze meer tannines (Polyfenool) bevatten. Tannine reageert bij hogere temperaturen sneller op zuurstof, dit proces noemt men ook wel »ademen« van de wijn. Dit is een positief effect, want pas wanneer de wijn met zuurstof in aanraking is geweest, komen geur en smaak volledig tot hun recht. Het hangt van de soort wijn en zijn karakteristieke kwaliteit af hoelang een wijn moet kunnen ademen. Barolo, Rioja en Bordeaux hebben verschillende tijden nodig om zich volledig te ontwikkelen. De algemene stelregel is: hoe langer een bepaalde wijn in het vat is opgeslagen, des te langer heeft deze wijn zuurstof nodig voor de ultieme smaakbeleving.

Perfect bewaard en ideaal geserveerd met Liebherr

Elektronische besturing.
De exacte regeling waarborgt samen met de modernste koeltechniek een zo constant mogelijke handhaving van de geselecteerde interieurtemperatuur, zelfs bij grote schommelingen van de omgevingstemperatuur.

Lang bewaren.
Met een constante temperatuur en een perfecte klimaat beheersing bieden de Liebherr wijnbewaarkasten en de Vinidor modellen de ideale omstandigheden om de wijn in alle rust te laten rijpen en gedurende de opslag zo goed mogelijk te ontwikkelen.

Ideale drinktemperatuur.
In de Vinidor modellen met 2 of 3 aparte wijnsafes kunnen verschillende wijnen op de gewenste drinktemperaturen worden gekoeld. Elk deel is apart en per graad nauwkeurig instelbaar tussen de +5°C en +20°C. In de Vinothek wijnklimaatkasten zijn speciaal ontwikkelde componenten toegepast om een vaste temperatuurverdeling te garanderen. De lagere temperatuur onderin de kast is geschikt voor het bewaren van champagne terwijl bovenin de kast een temperatuur voor rode wijn heerst van ca. +18°C. In het midden van de kast liggen de witte en roséwijnen op de ideale serveertemperatuur.

Het bewaren van exclusieve wijnen
Voor het perfect bewaren van wijn is rust een belangrijke voorwaarde.
Zelfs lichte trillingen, veroorzaakt door bijvoorbeeld wegverkeer, machines of lopen over een houten vloer kunnen al een negatieve invloed hebben op een wijnvoorraad. De wijn wordt onopgemerkt “lichtjes geschud” en het flesdepot begint zacht te dwarrelen. Het gevolg is een versterkte reactie in de wijn die uiteindelijk een ongewenste aromaverbinding geeft. De wijn krijgt een vreemde smaak en de harmonie verdwijnt. Wijnflessen worden meestal liggend bewaard om de kurken soepel te houden en uitdroging te voorkomen. Flessen met schroefdop kunnen wel rechtop bewaard worden. Ze sluiten de wijn luchtdicht af en kunnen nooit uitdrogen.

Optimale luchtkwaliteit
De kwaliteit van de omgevingslucht kan een belangrijke rol spelen bij de wijnontwikkeling. Diverse vervelende geuren kunnen worden overgedragen aan de wijn en afbreuk doen aan de kwaliteit.
De klassieke natuurkurk houdt de wijn weliswaar in de fles, maar sluit deze niet hermetisch af. Lucht dringt door de kurkcellen en deze bestaat niet alleen uit reukloze zuurstof. Liggen wijnflessen langdurig in een kartonnen doos dan kan de wijn sporen van kartonlucht opnemen. Zeer nadelig zijn etensluchtjes. Bij opslag in de woning en met name in de keuken, verliest elke wijn sneller zijn originaliteit en specifieke kenmerken – de wijn bederft! Glas- of schroefdopsluiting sluit een fles luchtdicht af. Alle wijnen die op deze wij ze zijn verpakt rijpen langzamer omdat er slechts weinig zuurstof in de fles zit. De tegenwoordig veel gebruikte kunststof kurken laten teveel zuurstof door, daarom zijn flessen met dit soort kurken voor langdurig bewaren minder goed geschikt.

Luchtkwaliteit bij Liebherr
Optimale frisse lucht.

Alle Liebherr wijnkasten zijn uitgevoerd met een ingebouwd FreshAir koolfilter, de voorwaarde voor een optimale luchtkwaliteit. Kleine korrels absorberen elke ongewenste geur. De noodzakelijke luchtverversing van het kastinterieur loopt via dit filter naar binnen en nadelige invloed van omgevingsluchtjes kan niet optreden.

Bij de Vinidor-apparaten WTes 5872, WTes 5972 en WTpes 5972 beschikt elke afzonderlijke wijnsafe over een FreshAir koolfilter. Bij de Vinidor inbouw-, onderbouw- en tafelmodellen filtert een FreshAir koolfilter in het tussenstuk beide zones. Liebherr adviseert deze filters één keer per jaar te vervangen. Leverbaar als accessoire en eenvoudig te vervangen.

Ideale luchtvochtigheid.

De juiste luchtvochtigheid is een belangrijke factor bij het langdurig bewaren van wijn. Ligt dit onder de 50%, dan gaan zelfs de allerbeste natuurkurken verschrompelen en dringt er steeds meer zuurstof in de fles waardoor de alcohol langzaam verdampt. Het vulniveau vermindert en er ontstaat een grote kans op oxidatie. Wijn zal zoeter worden, de smaak loopt terug en uiteindelijk is de wijn bedorven.

Met een luchtvochtigheidspercentage boven de 50% bieden de Liebherr wijnkasten de beste omstandigheden voor de kurken en de wijn zelf. Deze benodigde hoge luchtvochtigheid wordt door een apart ontwikkeld en afgeschermd verdampersysteem gecreëerd, in combinatie met speciale luchtventilatie in het apparaat.

Meer informatie www.https://www.liebherr-professional.nl/professionele-apparaten/wijn/

Of neem contact met ons op voor een advies !

Tel 020 223 7537

Niemeijer Horeca Altijd messcherpe prijzen en duurzaam advies !